
Ege’nin incisi, kendine has tabirleri ve tavırlarıyla birçoğumuzun sempatisini yıllar önce kazanmış bir şehir burası. Yaz aylarında Ege kıyıları boyunca dolaşmak, kışın ya da bahar günlerinde ise nispeten güneşli ve sıcak bir kaçamak yapmak için harika bir adres. Ayrıca manzaralı yolları sayesinde araba kullanması en keyifli rotalardan biri. Arabanız yoksa da, aynı tatil planını araç kiralayarak yapmanız mümkün. İzmir’e araba ile gitmeniz, şehre yakın Çeşme, Alaçatı, Seferihisar gibi yazlık mekanlara da kolaylıkla ulaşmanız için faydalı olacaktır.
Alsancak, Kordon, Gevrek, Çiğdem Kısacası İzmir
Nereleri Görmeli?
Kordon’da yürüyüş İzmir ziyaretinin olmazsa olmazı. Güneşli bir İzmir gününde Kordon’dan Alsancak Limanı’na doğru bir yürümek, bol bol fotoğraf çekmek ve yolda sıra sıra dizilmiş kafelerden birinde oturup keyif yapmak için ideal bir rota.
İzmir’de en ucuz alışverişin adresi Kemeraltı, aynı zamanda tarihi çarşıların, hanların, sokakların, bedestenlerin olduğu bir bölge. Yani bir nevi İstanbul’un Kapalı Çarşısı burası. İzmir’in günlük hayat akışına kendinizi kaptırmak ve o akışta kaybolmak için harika bir adres. En ucuz alışverişi burada yapabilir, şehir hayatından güzel fotoğrafları burada yakalayabilirsiniz.
Efes Antik Kenti bu şehrin en çok turist çeken bölgelerinden biri. Selçuk ilçesinde yer alan antik Yunan kentinin kuruluşu M.Ö. 6000 yılına kadar dayanıyor. Burada Artemis Tapınağı, Celsius Kütüphanesi, Nike Heykeli gibi tarihi yapıları görmeniz mümkün. Ayrıca Meryem Ana’nın ömrünün son zamanlarını burada geçirdiğine inanılan Meryem Ana kilisesi ve Anadolu Camii Mimarisi’nin ilk örneklerinden İsa Bey Camii’ni de görebilirsiniz.
Ne Tatmalı?
İzmir demek boyoz demek. Ve tabi gevrek, çiğdem, darı, yemiş… Bunların hepsi İzmirlilere özgü ifade olmakla birlikte İzmir’de tadı da yemesi de bir başka güzel olan yiyecekler.
İzmir’e vardığınızda güne boyozlu bir kahvaltı ile başlayalım derseniz, Tarihi Alsancak Dostlar Fırını, bu muhteşem lezzeti size sunan en iyi yerlerden biri. Serin bir İzmir sabahında, Alsancak’ın deniz kokulu sokaklarında boyoz eşliğinde kahvaltı yapmanın tadı bir başkadır her zaman.
İzmir’in kumrusu ve lokması da çok meşhur bildiğiniz gibi. Bugün Türkiye’nin birçok ilinde, tabelalarda bir İzmir kumrusu ya da İzmir lokması yapılır ifadesi görmeniz mümkün. İzmir sokaklarında da lokmacılara ve kumruculara sık sık rastlayabilirsiniz.
Ve son olarak bir kahve önerimiz var. Kemeraltı’na uğrarsanız eğer, Kızlarağası Hanı’nı bulun ve burada kumda pişirilmiş mis gibi bir Türk kahvesi için deriz.
Nereleri Keşfetmeli?
Seferihisar: Türkiye’nin ilk “sakin şehir” ilan edilen kenti Seferihisar, İzmir’de keşfedilmesi gereken huzur dolu yerlerden. Bir sahil kasabası olan Seferihisar’da denize girmek, doğaya, yeşile doymak mümkün. Kentin bir özelliği de hiç fast food tüketilmemesi. Buradaki restoranlarda bölgenin yavaş lezzetlerini tatmak mümkün. Fiyatları da uygun. Örneğin Seferihisar Mantısı 8 lira, Neriman Tokdil kara fırınında pişen simit ise 1 lira. Seferihisar’a arabayla İzmir Çeşme otoyolu üzerinden yaklaşık 40 dakikada ulaşmak mümkün.
Alaçatı : Yılın en sıcak günlerinde bile esen hafif rüzgarı, lavanta kokan sokakları ve beyaz boyalı taş evleri ile ayrıcalıklı bir yer Alaçatı. Kendine has rüzgarıyla Dünya üzerinde rüzgar sörfüne en elverişli yerlerden birisi. Seyahatini hala yaşayan bir köy hayatının tam içinde, temiz havalı, bol oksijenli ve huzurlu geçirirken aynı zamanda lüks, modern ve seçkin bir yaşamdan da vazgeçmek istemeyenler için ideal bir kasaba.
Restoranları, tasarım butikleri ve barlarıyla cıvıl cıvıl! Masmavi denizinde serinledikten sonra akşam taş sokaklarında yemek yemek için; Hacımemiş Mahallesi’nde kahve içtikten sonra Port Alaçatı’daki eğlenceye katılmak istiyorsanız Alaçatı’ya hoşgeldiniz…
Urla: Urla’nın kuzeyindeki Yassıca Adası ise, sıcak İzmir günleri için bir başka kaçış noktası. Bu adada denize girip, İzmir güneşinin bunaltıcı sıcağında bir nebze ferahlayabilirsiniz. Genellikle yöre halkının gittiği, lokal keşif noktalarından biri olan Yassıca’ya Karşıyaka’dan kalkan vapurlarla ulaşmak mümkün.
Alsancak: Bir diğer önerimiz ise İzmirlilerin en sık uğradığı hatta buluşmaların ana mekanı olan Alsancak Sevinç Pastanesi. Burası tarihi bir pastane. Birileri Alsancak’a gidiyorsa, mutlaka bu pastane önünde buluşulur, orada soluklanılır, ardından yola devam edilir. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin girişindeki bu pastanenin ekleri, pastası ve poğaçası çok lezizdir. İzmirlilerin günlük rutinini gözlemlemek ve tarihi dokuyu solumak için harika bir adres burası.
Teleferik: Çeşme yolu üzerinde yer alan Balçova ilçesinin simgesi haline gelen teleferik, yakın tarihte yenileme çalışmalarının tamamlanmasıyla tekrar kullanıma açıldı. Teleferik ile dağa tırmanıp, eşsiz körfez manzarasını izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Dağın üzerine konumlandırılmış piknik alanları ve cafeler damak tadınıza olduğu kadar harika şehir manzarasıyla gözlerinize de ziyafet çekiyor.
Tarihi Asansör: İzmir’in kalbinde yer alan, Şehit Nihatbey Caddesi ile Mithatpaşa Caddesi arasında çalışan tarihi asansördür. 1907 yılında Musevi iş adamı Nesim Levi tarafından yaptırılmıştır. 60 metre yüksekliğindeki kulesinde yer alan seyir terası, İzmir’in en güzel manzarasına şahitlik etmektedir. Alabildiğine körfez ve Karşıyaka manzarası ile gün batımını buradan izlemek ayrı bir keyif verecektir. Asansörün alt tarafında yer alan Dario Moreno sokağı ünlü sanatçının adını yaşatmaya devam etmektedir.
Ne Almalı?
İzmir demek boyoz demek demiştik. E tabi İzmir’e giden bu lezzeti tadarken, evde bekleyenlere de bu lezzetten tattırmak fena olmaz. Boyozu güzel bir paket yaptırıp, tatil dönüşü sevdiklerinize götürebilirsiniz. Bunun dışında üzüm, kuru kahve, kuru incir ve tulum peyniri de buradan satın alabileceğiniz gıda ürünleri arasında.
Hediyelik eşya olarak ise hemen hemen birçok yerde İzmir’e özgü figürler, ahşap ürünler, takılar bulabilirsiniz. Özellikle Tarihi Kemeraltı Çarşısı alışveriş için en iyi adres.
Bu güzel şehrimizden ayrılırken, huzurlu bir tatil geçirmenin rahatlığını yaşayacağınızı garanti ederiz.
İZMİR TANITIM FİLMİ
İZMİR FOTOĞRAF GALERİSİ