
İzmir’de olup da Şirince’yi görmemek, gezi hayatınızda büyük bir kayıp demek olur. Ege’nin incisi güzel İzmir’in saklı cennetlerinden birisi olan bu şirin köy, Selçuk ilçesine 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bizi takip eden ziyaretçilerimiz için güzel bir Şirince gezi rehberi oluşturmaya çalıştık.
Gidenlerin anlatarak bitiremedikleri şirin köy
Neresiymiş bu güzel mimarili köy?
Bu gezimizde Şirince’ye gidiyoruz.
Eskiden bir Rum Köyü olan Şirince’ye, mübadele zamanında Rumelili Türkler yerleştirilmiş. O zamandan bu yana çoğunluklu olarak Türklerin yaşadığı adı gibi çok şirin bir köy burası. Dar sokakları, özgün mimarisi ile insanı büyüleyen bir atmosferi var.
Şirince’ye tarih boyunca birbirinden farklı isimler verilmiştir. Bunlar arasından en bilinenleri Çirkince. Şirince’ ye neden Çirkince adı verilmiş derseniz, şöyle ki: Şirince Rum köyü olduğu dönemlerde, Rum çeteleri köyde birçok kötü olaya (tecavüz, gasp, hırsızlık, cinayet) karışmış. Köy halkını bezdiren çeteler yüzünden köyün adı uzun yıllar Çirkince olarak kalmış. Böylelikle bu güzeller güzeli köy Çirkince olarak tarihte yerini almıştır. Ta ki Cumhuriyetin ilk yıllarında İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından ziyaret edilene kadar adı Çirkince olarak kalmıştır.
Selçuk’ a 8 km olan bu köye ulaşmak için, hafif virajlı yollardan küçük bir tepeciğe çıkmanız gerekiyor. Yeşillikler arasından gideceğiniz hoş bir yolun ardından köye ulaşıyorsunuz. Arabalar, köy girişine kadar girebiliyor. Dolayısıyla araba ile geldiyseniz arabanızı köy girişinde bırakmanız gerekiyor. Şanslıysanız, sokakta bulunan birkaç yerden birine arabanızı koyabilirsiniz. Eğer yer yok ise, hemen girişte bulunan otoparklara arabanızı park edebilirsiniz.
Artık rahat rahat Şirince’ yi gezebilirsiniz.
Köy oldukça küçük. Haliyle gezmekte çok kolay oluyor. Şirince dar, Arnavut kaldırımı sokakları, özgün mimarisi ile insanı resmen büyülüyor. Durum böyle olunca 1-2 saatte gezilecek köyde en azından 1 gün geçirmek şart oluyor.
Köyde dikkatleri ilk çeken Şirince evleri oluyor. Şirince evlerinin çoğu 19. yy’ da inşa edilmiştir. Genelde 2 katlı olan bu evler ağaçların arasında büyük bir uyum içerisinde, doğa ile uyumlu serpiştirilmiştir resmen. Köyün mimari yapısının bu denli güzel olmasının sebebi 1995 yılında köye yerleşen Sevan Nişanyan’ ın etkisi olmuştur. Kendisi geleneksel mimari korumak ve evleri restore etmiştir.
Şirince’ de ne yenir, ne içilir?
Şirince’ de meyve şarapları deneyebilirsiniz.
Minik köyün, minik çarşısında yan yana ve karşılıklı dizilmiş birçok şarap evi, tadım için sizi çağıran sahipleri var. Bu köy meyve şarapları ile pek ünlü. Birçok kişi sadece bu şarapların tadına bakmak için köye geliyor. Kavunlu, çilekli, erikli… Burada çeşit çeşit meyve şarabı yapılıyor. Zaten köyün başlıca geçim kaynağı olan şarap üretiminin yanında yöre halkının el emeği hediyelik eşyaları da geçim kaynakları arasında yerini alıyor. Yemek alternatifleri arasında ise saç kavurma, keşkek, kabak çiçeği dolması gibi lezzetlerin yanı sıra meze çeşitleri de oldukça ünlüdür. Bunun dışında gözleme en çok tüketilen yiyeceklerden biridir.
Şirince’ de konaklama:
Şirince’ de birçok butik otel bulunuyor.
Tüm otelleri tek tek inceleme şansımız olmasa da, müşteri yorumlarını inceleyip en düşük puana sahip otelin 10 üzerinden 7,8 aldığını hatırlatmakta fayda var. Yöre halkının çok sıcak olmadığı hakkında söylentiler olsa da, oteller müşterilerine sıcacık bir ortam sunuyor.
ŞİRİNCE FOTOĞRAF GALERİSİ
Merhabalar;
Bu sayfadaki, zakkum çiçeklerinin olduğu fotoğraf yollardan.com sayfasndan alınmıştır.
İlgili fotoğrafı kullanmak için kaynak göstermenizi rica ederiz. Aksi durumda fotoğrafı lütfen kaldırınız.
Merhaba, siteniz kaynak gösterildi. Teşekkür ederiz.
merhabalar, saygınız için teşekkür ederiz.